31 oktober, föredrag av Leonore Turos och Ros-Marie Andreasson

Leonore öppnade med en snabb gallup och testade hur många som känner till och använder Youtube (YT). Nästan alla räckte upp handen. När frågan gällde Excel blev det inte lika många.
Därefter startade Leonore upp en film  från YT, gratis att se på, som visade en grundkurs om kalkylprogrammet Excel. Programmet som är en mycket innehållsrik verktygslåda som de flesta kan ha nytta av. Från samlare som vill ha koll  och sökmöjlighet till ekonomens kalkyler och redovisningar, konstruktörens beräkningar, forskarens diagram över funna resultat och t.o.m. går det att konstruera olika spel på lotteribas.
Görans kafferegister är ett exempel på vad man kan använda Excel till

Det finns bra litteratur för den som vill pröva på och om man inte vill betala för programmet finns en gratisvariant, Libreoffice Calc, att ladda ner.

Därefter tog Ros-Marie vid och  berättade om Västtrafik och appen ToGo.
Många i Kungsbacka tror att Seniorkortet för invånarna bara gäller i egna kommunen. Det är inte sant, vårt seniorkort gäller i hela b-zonen. Hela regionen för Västtrafiken är indelad i tre regioner och Du betalar 35 kr för varje region (priset höjs lite januari-23).

Region B som Kungsbacka ingår i ligger som en tarm runt Göteborg som A-zon och Göteborg kommer man inte undan med så där måste vi alltid betala för oss. Det innebär att när Du kommer förbi Göteborg då gäller B-zon igen alltså kan Du fortsätta med Kungsbacka seniorkort igen. Om Du fortsätter in i C-zon så gäller ytterligare avgift på f.n. 35 kronor.

Det finns en bra karta att läsa/lära på Västtrafik samt är den skyltad på de flesta hållplatser. Jag fotade av skylten så jag kan förstora av den på kameran.

Det som är lite krångligt är att lära sig att stämpla rätt och alltid ha pengar laddade på kortet.
Zonkartan

 




2022-10-17 Föredrag av två audionomer från Region Halland 


Åldersförändringar på hörseln kallas för Presbyacusis. Det påverkar både örat och hjärnan. I örat sitter själva skadan i innerörat och påverkar hur mycket utav ljudsignalen som kommer upp till hjärnan, som i sin tur ska tolka och förstå ljudet.

Tänk dig ett piano där innerörats hårceller är tangenterna. Plockar vi bort lite tangenter så går det fortfarande att spela på pianot men det blir svårare att höra vilken melodi som spelas. En hörapparat kan inte sätta tillbaka de förlorade tangenterna men den tar hjälp av tangenten bredvid. Detta gör att det blir lättare att höra melodin som spelar även om den inte låter 100% rätt.

Det tar mycket energi för hjärnan att tolka och förstå alla ljuden rätt när man har en hörselnedsättning. Detta gör att man lättare kan bli trött och inte orkar följa med i sociala sammanhang på samma sätt längre. I början med hörapparat tar det också mer energi då man ska lära hjärnan höra alla ljuden igen. En åldersrelaterad hörselnedsättning förändras långsamt under  flera år vilket gör att hjärnan glömmer bort hur ljuden egentligen ska låta. Det gäller att vara envis och ha på sig hörapparaten för att lära hjärnan hantera alla ljuden igen. 

När man pratar med någon som hör dåligt är det alltid en fördel att

  • Påkalla personens uppmärksamhet
  • Tala långsammare (då hinner hjärnan med att tolka ljudet)
  • Skrik inte, det gör det bara svårare att höra
  • Vara i samma rum med den som du talar med
  • Vid samtal i grupp, tala en i taget och upplys vad det talas om

Om du själv hör dåligt

  • Det är alltid en fördel att tala om att man hör dåligt, detta kommer även att behövas upprepas ett antal gånger
  • Tänk på hur du placerar dig
  • Ha ögonkontakt med den du talar med
  • Sänk eller stäng av störande bakgrundsljud

Hur kommer man till Hörselmottagningen i Region Halland?

Antingen via remiss ifrån vårdcentral eller annan läkarmottagning. Det går även att göra en egenremiss via vår sida på 1177, eller att man ringer till oss så skickar vi hem en egenremiss i pappersform.

Det finns olika hörapparatsmodeller, den tekniska prestandan är lika bra oavsett vilken modell man väljer. Storleken på hörapparaten beror på hur kraftig hörselnedsättning man har. Det finns både uppladdningsbara hörapparater och med vanliga batterier som man byter själv. Tekniken i dagens hörapparat gör det även möjligt att länka dem till mobiltelefoner och ladda ner appar.

Telefonnr till oss: 010-476 19 20.

Eller så kan man höra av sig via 1177.

Ebba Åkeson
Leg. Audionom Region Halland





Görans föredrag 2022-10-03

Hur kan jag bli säkrare på nätet

Man bör inte ha ett lösenord för allt man har och ej korta lösenord , helst långa och unika samt  ej kopplade till dig, ditt namn, husdjur, telefonnummer, eller bil. Undvik login på Webbsidan via Facebook eller Google.

En enkel metod för unikt lösenord som kanske går att komma ihåg är följande:

Lösenord – Unikt (enkel metod)

  • Välj 3 ord och som inte har med varandra att göra och ett tal, t.ex.:
    Vit, Kba, Mos, 1980.
  • Blanda med namnet på webbplatsen/tjänsten, t.ex.:
    Aftonbladet
  • Ta de 2 första bokstäverna och den sista från namnet: Af och t
  • Blanda ihop dessa t.ex.: VitAfKba1980tMos (16 tecken)

Håll webbläsaren uppdaterad och gå bara in på websidor som är säkra. De sidorna har  ett hänglås i början på adressen och som ska börja på http:s//.

Se upp för falska mail, falska hemsidor, falska telefonsamtal, USB-minnen som kan vara falska. Minimera riskerna klicka aldrig på länkar i mail. Ge aldrig ut pinkoden eller annan viktig information såsom bankkoder m.m. vid telefonsamtal eller mail.

Bankaffärer är säkrare i appen i mobilen och padden än med webbläsaren. Mindre risk i mobil/pad än på Webben. Appen är speciellt skriven av din bank till din bank. Webbläsaren är skriven för alla banker och kan ev. gå till falsk sida.

Använd biometrisk inloggning i mobilen/padden. Det är en säker inloggning som ingen annan kan göra och finns endast i mobilen/padden.

Spara inte lösenord i någon webbläsare även om det är bekvämt.

Bli inte orolig och rädd när du läser detta men försök att använda lite av det vid lösen ord och inloggning.

Detta var en summering av vad jag kommer ihåg från Görans presentation av sitt föredrag idag 2022-10-03.

För att se föredraget i sin helhet gå in på goran.winge.se och klicka på Säkerhet Internet.

 




Referat från arbetsmöte i liten grupp 22 augusti 2022


Vi samlades ca. 8st under ledning av Leonore och gick igenom olika webbläsare.


Leonore visade sedan en film om fejkade mejl av  olika slag som gav en inblick i hur lömska dessa mejl kan vara och hur man skall undvika att drabbas.


Ur inlärningssynpunkt är mindre grupper att föredra.




Referat från mötet den 23 maj 2022 med Isabelle Kristensen   


Isabelle Kristensen från biblioteket var en mycket uppskattad gäst bland de 25 medlemmar som var samlade. Hon pratade om bibliotekens digitala tjänster. De är mycket bra, mycket omfattande och helt fantastiska tjänster som är väl värda att använda. 


Det kan också upplevas som en djungel av tjänster som är olika utformade beroende på om man använder en mobiltelefon, surfpatta, läsplatta eller en dator. Det bör man hålla isär. 


Gemensamt är att man behöver ha ett lånekort på biblioteket och en pinkod till det. Sedan kan man logga in med personnummer och pinkod. Bank-ID funkade endast under pandemin. Det är numera borttaget. 

Det går inte att lämna tillbaka en e-bok i förtid. Hinner du inte läsa eller lyssna klart. Låna boken igen. 

Om du är osäker på hur du gör eller har problem kan du boka en bibliotekarie för hjälp. Mejla till bibliotek.info@kungsbacka.se  eller ring informationsdisken på telefon 0300-838020. 

Gemensamt för e-böcker är att ha ett Adobe ID och att appar är auktoriserade med det. Använd webbläsaren Safari på iPhone/iPad eller Chrome på en androidenhet.


Det fungerar inte att använda Google-Appen. 

Lånetiderna är generöst tilltagna och många e-böcker, tidningar surfplattor kan lånas om vid behov. 

Appen Biblio kan med fördel användas när man ska låna e-böcker eller e-ljudböcker Den kan användas på mobiltelefon/surfplatta/läsplatta. Öppna Appen logga in med personnummer och pinkod.

Ska man låna e-bok via dator: Öppna webbläsaren, logga in med personnummer och pinkod och sök den bok du vill låna på bibliotek.kungsbacka.se/e-bocker. Du måste ha ett Adobe–ID för ovanstående. 

Det går också att läsa e-bok direkt i webbläsaren. 

Låna film via Cineasterna.se på bibliotekets digitala tjänster. Lånetiden är 48 timmar. Ej omlån!
När lånetiden gått ut försvinner filmen automatiskt. Kallas för strömmande tjänst. 


Läs tidningar från hela världen via Pressreader på bibliotekens digitala tjänster. Gå in på Pressreader.se  Det finns nästan 200 tidningar och tidskrifter på svenska. 

Låna e-bok till surfplatta eller mobil med annan läsapp. 

Med Legimus kan du som har synnedsättning låna digitala talböcker. En fantastisk möjlighet om man inte kan läsa själv. Du kan lyssna på talböcker genom att ladda ner dem genom appen Legimus eller låna dem på biblioteket. Kontakta biblioteket Kungsbacka för att bli kopplad till rätt arbetslag där du behöver registrera dig. 

Låna en surfplatta precis som en bok. Numera kan man låna iPad surfplattor på biblioteket. Lånetiden är 28 dagar med möjligheter till omlån. I  Kungsbacka finns ca 60 surfplattor för utlåning. Biblioteket välkomnar alla.  

Digitala tjänster genom Biblioteken i Kungsbacka är en 18 sidor lång skrift där man kan läsa exakt hur man gör för att låna e-böcker, e-ljudböcker och talböcker eller låna film eller tidningar från alla världens hörn. Den finns på biblioteket. Här finns en länk till deras hemsida.   https://bibliotek.kungsbacka.se/att-lana 

Olika sätt gäller beroende på om du använder en mobiltelefon, surfplatta, läsplatta eller dator. Läs noga igenom skriften för att ha en chans att komma igenom det. Det är en hel del mekande men väl värt att göra det. 

Om ni har frågor om ovanstående, mejla till bibliotek.info@kungsbacka.se  eller ring informationsdisken på telefon 0300-838020 och boka en bibliotekarie. Eller varför inte, gör ett besök på bibliotekets digitala hjälp och handledning. Vissa tider finns det drop in. Digital hjälp - Biblioteken i Kungsbacka  

Efter genomgången av ovanstående visade Isabelle VR glasögon vilket var lika uppskattat som senast. Denna här gången fick flera möjligheter att testa dem. 

Vi tackar Isabelle för en fin dag. 

Seniornet Fyren/Kjell

 

 



Kort referat från mötet måndag den 16 maj 2022

 

Vi var ca 25 personer som mötte upp.

Göran höll en mycket uppskattad information om svaren som har inkommit på enkäten vi gjorde tidigare.

Flera av sakerna som framkom i enkäten kommer vi att ta upp i höst. Riktigt vad har styrelsen inte tagit ställning till ännu men det kommer med all säkerhet att vara mer information om mobilanvändning telefon/platta. 

Vi kommer definitivt att ta ställning till huruvida vi ska ha trådlös skrivare i lokalen eller inte. 

Ett stort önskemål i enkäten var också att fler resurspersoner utses. Handuppräckning gällande olika frågor och notering av  ordningen skall kunna ske.

Det som framkom var också mer info om Google-program och oloka funktioner både på datorn och i telefoner/plattor. 

Det som Göran belyste var också vikten av att rensa bort filer och säkerhetskopiera. Det framkom tydligt i enkäten att det var en viktig fråga till hösten. 

När det gäller önskemål om vad föredrag ska innehålla var mobiltelefon och platta på första plats i enkäten och lite förvånande var information om kommunens tjänster på andra plats före info om poddar och handla säker på nätet. 

Den som vill se svaren på enkäten i form av staplar och diagram så som den har framkommit efter att medlemmarna har svarat kan göra det genom att gå in på Görans hemsida.  http://goran.winge.se 

 

Håll nere Ctrl knappen när du klickar på Görans länk till hemsidan om du är på en dator eller skriv in den i webbläsaren. 






 

Måndagsmöte 14 mars 2022

Idag var vi ca 30 medlemmar som fick sina medlemskort.

 

Göran presenterade den nya enkäten som ska sändas ut via e-post till medlemmarna och som vi hoppas att alla svarar på. Enkäten är i 12 avdelningar och kan besvarat i rutor eller ringar som man klickar på. Runda ringar har ett svarsalternativ. Fyrkantiga rutor har flera svarsalternativ. Efter varje avdelning klickar man på fortsätt och längst ner klickar man på skicka in. Enkelt vad jag kan förstå. Information om enkäten finns på http//: goran.winge.se

 

Jenny från polisen i Kungsbacka lokalpolisområde var och informerade om deras verksamhet i Kungsbacka. Det var ett trevlig och givande föredrag. Jenny var mycket trevlig och pratade lugnt och metodiskt. Hon berättade först om lite statistik att de var 485 poliser i Halland och att vi är ca 320.000 medborgare. Bedrägerierna tar aldrig slut.

 

Målgruppen för bedrägerier är främst äldre personer. Varannan dag drabbas en person över 65 år avbrott. Och två gånger i vecka av bedrägerier. Det är mest bluff med fakturor, mejl, länkar i SMS och e-post, och telefonsamtal. De mest utsatta är äldre över 80 år. Hon uppmanade att aldrig öppna BankID på begäran från någon annan, aldrig lämna ut kontouppgifter på någon annans begäran. Och en av hennes sista vädjan var, att aldrig lämna ut uppgifter till personer som ringer, och uppger sig att vara från polisen, elbolaget, banken eller telefonbolaget.

 

 

Hon berättade också om skimmning av bankkort och tyckte vi skulle vara försiktiga med det. Själv tittade hon extra noga på de fack hon satt kortet i. Olika skydd finns för bankkort, när man har dem i plånboken.

 

Hon uppmanade alla att låsa om sig därhemma. Hon berättade också att grannsamverkan var en mycket effektiv åtgärd för att minska villainbrotten i våra områden. Ca 30 % mindre brott i de områdena. Det var mång ur publiken som ställde frågor som Jenny besvarade. Till sist delade hon ut broschyren varning för falska telefonsamtal. Vi tackar Jenny för ett trevligt föredrag.

Kjell

 

Måndag 12 april 2022

VR-glasögon

Isabelle Kristensen från Fyrens bibliotek demonstrerar VR-glasögon

Intresset var på helspänn när Isabelle började packa upp ett antal satser med VR-glasögon och alla undrade vad det skulle handla om.

Hon förklarade på ett begripligt sätt vad tekniken går ut på och vad VR stod för.

Sedan var det fritt fram för alla att komma fram och prova på.

Elisabeth Rytorp tog en tripp till Paris och beskådade Eiffeltornet underifrån och fortsatte med en rundvandring i Paris.

Ulla-Kerstin Wingbro ville gärna åka till New York där hon varit förut. Väl där vände hon sig om och tog en titt på Frihetsgudinnan. Hon berättade efteråt att hon blivit en smula yr men att det var en fantastisk upplevelse.

Ulf Herrströmer kände sig i form för en vandring i Alperna medan Bo Ljunggren tog en rundtur på Venedigs kanaler.

Leif Fjellstedt skulle gärna ha gjort ett antal dyk på Barriärrevet men det kan kanske bli av senare på Fyren vid en senare demonstration.

Isabelle avtackades med en varm applåd och bjöd in till fler demonstrationer på Fyren.


Teknisk beskrivning av VR.


Alla kanske inte är insatta i vad den här nya tekniken egentligen innebär för möjligheter så här kommer lite historik och fakta för den som är intresserad.

Begreppet VR står för Virtual Reality dvs.virtuell eller skenbar verklighet skapad med hjälp av modern, avancerad elektronik.

Några av oss kanske kommer ihågstereoskopet,en anordning som uppfanns redan på 1860-talet där man placerade två foton tagna med varsin kamera i en speciell apparat med två linser.
När man såg på dessa foton kunde man så småningom få dem att smälta ihop tillenbild som då gav en djupkänsla och man kunde plötsligt urskilja avstånd i bilden.

Den moderna tekniken som bl.a. använder roterande kameror vid inspelningen och speciella glasögon vid betraktandet flyttar betraktaren från sidan av bilden rakt in i den. Det går med andra ord att se runt om i alla riktningar. Man kan exempelvis som några gjorde under demonstrationen stå rakt under Eiffeltornet och titta rakt upp genom det och även vrida sig runt och betrakta de fyra benen samtidigt som man var omgiven av andra besökare som rörde sig runt.

Många upplevde det första intrycket som aningen svajigt, lite aningen yrselframkallande, tills man vande sig. Men efterhand blev intrycket överväldigande. En helt ny känsla.


VR-glasögonen är anslutna till internet där det finns stort utbud av filmer och spel att ladda ner så det går att uppleva många fantastiska saker i form av ”virtuella” resor världen runt.

Tekniken omfattar ännu bara bild och ljud men sannolikt kommer den med tiden att utvecklas vidare till att omfatta även andra sinnen.

Den som vill fördjupa sig i VR-tekniken kan besöka Inet AB på den här länken:

https://www.inet.se/kampanj/3414/virtual-reality