Radiostationen i Grimeton 2023-10-04

Vädrets makter bjöd på en fin dag när vi i egna bilar körde till Grimeton utanför Varberg. Besöket gällde radiostationen, som är ett världsarv och ett unikt exempel på tidig trådlös kommunikation. Vi fick en rundtur med en kunnig guide som berättade om radiostationens historia, teknik och betydelse. Dessutom kunde vi beskåda den imponerande antennkonstruktionen, som är den enda kvarvarande av sitt slag i världen och höra om hur den användes för att sända långvågstelegrafi över Atlanten. 

Mottagarstationen låg på Long Island utanför New York.


Hjärtat i anläggningen är den Alexandersonska alternatorn, som är en mekanisk högfrekvensgenerator alstrande spänning med frekvensen 17,2 kHz och som fortfarande fungerar och kan demonstreras vid speciella tillfällen.

Efter besöket på radiostationen åkte vi till Åkulla Outdoor Resort, där vi njöt av en utsökt lunch i vacker miljö. Maten som var gjord på lokala råvaror och andra specialiteter smakade utmärkt. Vi hade en trevlig stund med att prata om våra intryck av radiostationen och andra ämnen.

Alla var nöjda med resan och tyckte att det var en lärorik och rolig upplevelse. Stort tack till Christer för en väl genomförd resa.

Om ni vill  veta mer om stationen följ denna länk: Grimeton.

Kjell