Referat från måndagsmötet 24 april 2023

Denna måndag fick vi besök av tandläkare Maria Furberg från uSmile     

Temat för dagen var ”En frisk mun i en frisk kropp”.

Ta hand om din mun och få ett friskare liv. Dålig munhygien över tid kan leda till tandköttssjukdomar, vilket i sin tur kan förvärra andra allvarliga sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdomar, diabetes eller andningsproblem.

Detta beror på att dålig munhygienkan leder till en ansamling av bakterier i munnen och svullet, blödande och inflammerat tandkött. Bakterierna från munnen kan då komma ut i blodomloppet där de cirkulerar runt och kan förvärra det rådande sjukdomstillståndet.

En frisk mun i en frisk kropp innebär att bra munvård inte bara är avgörande för att behålla friska tänder och tandkött. En bra munhälsa bidrar också till att hela kroppen mår bra.

Tandvårdsrutiner:

Mellanrumsrengöring, Tandborstning, Munsköljning.

  • Använd tandtråd och/eller mellanrumsborstar/tandstickor varje dag innan du borstar tänderna. Mellanrumsrengöring hjälper till att få bort plack. Det är vetenskapligt bevisat att om man rengör mellan tänderna och sedan borstar tänderna lyckas man ta bort upp till 20% av placken som är skadlig för emaljen.

 

  • Tandvården rekommenderar 2x2x2, 2 cm tandkräm helst fluortandkräm, 2 minuter per gång, 2 gånger per dag.

 

  • Det finns ett brett urval av munsköljningspreparat som är anpassade till en rad olika behov. Maria rekommenderade att smörja på fluortandkräm på tänderna med fingret och sedan skölja med 1-2 matskedar vatten en gång och låta resten sitta kvar. Vare sig du är ute efter en fluorskölj eller munskölj som hjälper mot tandköttsinflammation, ilningar i tänderna, muntorrhet, dålig andedräkt eller missfärgningar så finns det lösningar för dina behov.

Föredraget var mycket uppskattat som hölls av en lugn, trevlig och rolig föredragshållare. Maria pratar också gärna om träning och motion som hon sysslar med vid sidan om sin tandläkarprofession. Hon avtackades med en varm applåd.


Vill ni läsa mer om hur man ska sköta sina tänder, läs här:

                                                Tandhälsa

Kjell och Leif